Vaststellen van een beschadigd rioolsysteem en wat uitvoeren

Een goed werkende riolering is onmisbaar in uw huis. Helaas kunnen er soms defecten optreden en schade veroorzaken. Wat zijn de tekenen hiervan? En welke stappen moet u dan zetten?Dit blog belicht diverse aanwijzingen van een defect riool en hoe u snel kunt handelen bij problemen door mogelijke oplossingen te bekijken.

Tekenen van een kapotte riolering herkennen

Er zijn verschillende problemen die kunnen wijzen op een defecte riolering. Zo treden er lichte problemen op zoals stankoverlast en borrelende afvoerputjes, maar ook vervelende problemen zoals verstoppingen. Als deze problemen elk jaar voorkomen, is er nog geen reden om te denken aan een defecte riolering. Als de problemen aanhouden, is het raadzaam om het riool te laten inspecteren.

Een bijkomend probleem bij verstoppingen is een totaalverstopping die herkend kan worden aan overstromingen bij de afvoerputjes in uw woning. Dit geeft ook aan dat er mogelijk sprake is van een kapotte riolering. Gemiddeld wordt ongeveer 20% van alle verstoppingsgevallen veroorzaakt door een defect riool. Als u een kelder bezit, kunt u bij een kapotte riolering water of schimmel aantreffen in de kelder zelf of in de kruipruimte. In dergelijke gevallen is een inspectie of zelfs een reparatie vereist.

Hoe ontstaat schade aan de riolering?

Een riool kan door diverse redenen defect raken. Zowel interne als externe factoren spelen hierbij een rol. Slijtage als gevolg van ouderdom of een fout in de ophanging van het riool kan tot problemen leiden. Maar ook schade door slechte weersomstandigheden is een mogelijke factor. Wanneer de druk op het riool toeneemt, kan dit tot scheuren leiden.

Er bestaat de mogelijkheid dat de afvoer loskomt van de muur of intern barst door druk op het systeem. Wortelgroei en corrosie kunnen ook een beschadigde riolering veroorzaken. Het is aan te raden om in dergelijke gevallen een rioolinspectie uit te laten voeren voordat de reparaties van start gaan.

Redenen om uw riool te laten inspecteren

Vakkundigen hebben geavanceerde apparatuur om een beschadigd riool te detecteren. Door een inspectie van het riool uit te laten voeren, kunt u precies zien waar het probleem zich bevindt en wat er moet gebeuren. Een inspectie kan op twee manieren worden uitgevoerd, met behulp van een rioolcamera of met rookdetectieapparatuur.

Een uniek type camera, de riooldetectiecamera, wordt gebruikt om het riool te inspecteren en de problemen te achterhalen. Het rookdetectie-apparaat spuit rook in de leidingen en bekijkt dan of deze op bepaalde plekken in de riolering verdwijnt. De plek waar de rook niet meer zichtbaar is, geeft waarschijnlijk aan waar het lek in het riool zit.

U kunt een inspectie of reparatie van uw riool laten uitvoeren

Denkt u dat uw riool kapot is? Of heeft u regelmatig gedoe met uw afvoer?Wij ondersteunen u bij uw problemen! Bel Folstra B.V. op 010 600 1178 en maak een afspraak. Daarbij helpen we u graag met inspectie of reparatie.

Snel een medewerker spreken?

Bel 010 600 1178

Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant..

> De oplossing voor uw verstopte gootsteen
> Lek in uw leidingen
> Kom af van die vervelende rioolvliegjes