Kom af van die vervelende rioolvliegjes

Rioolvliegjes kunnen ook aangeduid worden als aalputmotjes of motmuggen. Wanneer er sprake is van overlast door deze rioolvliegjes, kan dit wijzen op een probleem in de riolering. Het is daarom verstandig wanneer je deze signaleert, actie te ondernemen.

Alles wat u moet weten over rioolvliegjes

Deze insectjes, met een grootte van meestal 1,5 tot 7 millimeter, kunnen via de kleinste openingen in uw huis terechtkomen. Met hun behaarde vleugels die groter zijn dan hun lichaam, vallen deze insecten op. Daarnaast hebben ze grijsgoudkleurige lichamen en twee lange, behaarde voelsprieten op hun kop. Hoewel ze slechts drie weken leven als volwassen insecten, kunnen deze kleine vliegjes zich in rap tempo vermenigvuldigen.

Een vrouwtje legt gewoonlijk 100 tot 200 eitjes per keer, meestal in rottend organisch afval of stilstaand water. Na twee dagen komen de larven tevoorschijn en binnen twee tot zes weken groeien ze uit tot volwassen rioolvliegjes. Hoewel ze 'vliegjes' genoemd worden, hebben ze meestal moeite met vliegen en kruipen ze rond en rusten ze in de buurt van leidingen.

Tijdens de dag zijn ze meestal rustig, maar 's avonds en 's nachts worden ze actief en beginnen ze zich te voeden met rottend materiaal, bacteriën en schimmels. Meestal wordt een rioolvliegjesplaag in huis veroorzaakt door problemen met de riolering, vooral als er kapotte leidingen zijn. Gewoonlijk worden deze insecten aangetrokken door lekkende gootstenen of verstopte toiletten.

Hoe kunt u op een eenvoudige manier rioolvliegjes verwijderen?

Het is van essentieel belang om de broedplaatsen te vinden om een plaag op te lossen, meestal in stilstaand water of verrot organisch afval. Het is van essentieel belang om snel in actie te komen en zelf maatregelen te nemen, zoals het verwijderen van stilstaand water, het schoonmaken van de afvoer en het controleren op lekken. Voor reparaties kunt u de hulp van professionals inschakelen om het probleem te verhelpen.

Op locaties die verband houden met het rioolsysteem, zoals verstopte of langdurig niet gebruikte afvoeren, bevinden zich vaak broedplaatsen. Buiten het huis zijn er ook andere plaatsen waar broedplaatsen kunnen ontstaan, zoals beerputten, dakgoten, regenpijpen en drinkbakken. Het handhaven van goede hygiëne is essentieel om te voorkomen dat er een rioolvliegjesfamilie ontstaat.

Neem direct maatregelen om rioolproblemen te herstellen, sluit open leidingen af, verwijder organisch afval en zorg ervoor dat afvalbakken goed zijn afgesloten. Om rioolvliegjes weg te houden, kunt u ook de dakgoten regelmatig schoonmaken en de afvoeren afspoelen met heet water en zuiveringszout. Het is belangrijk om voedsel dat ermee in aanraking komt direct weg te gooien.

Snel een medewerker spreken?

Bel 010 600 1178

Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant..

> Vaststellen van een beschadigd rioolsysteem en wat uitvoeren
> De oplossing voor uw verstopte gootsteen
> Lek in uw leidingen